Burdur hangi beylik?
Kendinizi yerleşik kılmayın. Anadolu Selçuklu Devleti çöküşün eşiğine geldiğinde Batı Anadolu’daki Türkmen beyleri ayrı beylikler kurmaya çalıştılar. Bu beyliklerden biri, sayısı 15’e ulaşan Hamidoğulları Beyliği’ydi. Isparta, Burdur ve Konya illerinin bazı kısımları bu beyliğin sınırları içindeydi.
Burdur’da hangi yörükler var?
Burdur. Geygel Yörükler de Karaçallı köyüne yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kestel Dağları bölgesindeki Kızılkaya köylerinden Kemer Elmacık köylerine kadar uzanan perakende göçebelerdir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kurmuşlar.
Burdur’un eski adı nedir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşıran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları, “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur hangi Türk boyundandır?
ADI BURDUR (BURDADUR) Burdur şehrini kuran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları burayı bulduklarında, bölgenin güzelliğini gördüklerinde “Cennet burada. Burada kalın” dediler. “Burada durun!” dediler. Zamanla halk arasında kelime “Burdur”a dönüştü.
Burdur bucak hangi boydan?
Bucak ilçe merkezi üç dağın arasında kurulmuştur. Yerleşimin bir kısmı ilmen bitkileriyle kaplı olduğundan; ilçe halk arasında “İlmeli Bucak” olarak bilinirdi. Bu bölgeye yerleşen halk Oğuz boyuna mensup olduğundan, “Oğuzhan Köyü” olarak da anılırdı.
Yörükler hangi ırktan?
Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük, göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir. Yörük kelimesi, Anadolu’da yayla kış hayatı yaşayan Türkmen kabileleri (Obalar) için de kullanılır. 1990’lara kadar kademeli olarak devam eden bu yaşam biçimi, çok küçük ölçekte de olsa günümüzde de devam etmektedir.
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Yörük Türkleri Alevi midir?
Kısacası Osmanlı Devleti’ni kuranlar Yörük Alevilerdi.
Burdur denince akla ne gelir?
Burdur denince akla gelen en güzel yerlerden biri de Türkiye’nin en ünlü doğa harikalarından biri olan Salda Gölü’dür. Burdur’un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanlık tepeler, kayalık arazi ve küçük alüvyonlu ovalarla çevrili, hafif tuzlu bir karstik göldür.
Burdur’da hangi antik kentler var?
Kibyra Antik Kenti, Burdur Gölhisar ilçesine bağlı Horzum mahallesinde, derin uçurumlarla ayrılmış üç hakim tepe üzerinde yer almaktadır. Kentin yerleşim alanı oldukça büyüktür.
Burdur neyi meşhur?
Bu doğa harikası şehri keşfetmek istiyorsanız Burdur Şiş, Testi Kebabı, Kabak Tatlısı, Ceviz Ezmesi, Burdur Pudingi, Kömbe, Myrdumek Aşı ve Peynirli Pide’yi denemenizi öneririz.
Burdur’da en çok ne yetişir?
Üretimde tahıllar ve yem bitkileri ön plandadır, bunu endüstriyel bitkiler takip eder. Ülke üretiminin %4’ünü oluşturan İnsuyu bölgesinin yeşil fasulye üretimi, Türkiye üretiminde 8. sırada yer almaktadır.
Burdur’un neyi meşhur gezilecek?
Burdur’da Gezilecek YerlerSalda Gölüİnsuyu Mağarasıİncir HanıKremna Antik KentiBurdur Kent OrmanıBurdur Arkeoloji MüzesiSagalassos Antik KentiDoğa Tarihi MüzesiDiğer makaleler…
Bucak eskiden nereye bağlıydı?
Bucak, 1909 yılına kadar Teke (Antalya) Sancağı’na bağlı bir belediye iken, bu tarihten sonra Burdur’a bağlı bir belediye olmuştur. Bucak belediyesinin Antalya’ya uzak olması ve nüfusun çoğunlukla Burdur’a bağlı olması nedeniyle, 1909 yılında halkın isteği ve zorunluluk nedeniyle Burdur’a bağlanmasına karar verilmiştir.
Burdur’u kim fethetti?
Tarih. Klasik Yunanistan’da Pisidia olarak adlandırılan bu bölgeye Türklerin gelişi 1071’deki Malazgirt Savaşı’na dayanır. Bugün Burdur olarak bilinen bölge Anadolu Selçuklu Devleti’nin idaresinden sonra Hamitoğulları Beyliği tarafından ele geçirilmiştir. 1391’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Hamitoğulları’nı kim kurdu?
Feleküddin Dündar Bey (ö. 1326), 14. yüzyılda Anadolu’da kurulan ikinci dönem Anadolu beyliklerinden biri olan Hamitoğulları Beyliği’nin kurucusudur.
Burdur Karamanlı hangi boydan?
Bu araştırmalar sonucunda Karamanoğullarının kesinlikle Afşar boyundan değil, Salur boyundan geldiği ortaya çıkmıştır.
Hamitoğulları hangi boy?
Giresun’un Dereli ilçesinde Kuşlu Han ve Zırhlıhan Beyleri hüküm sürdü. Çepni boyundan gelmeleri kuvvetle muhtemeldir. Hamitoğulları Hamitoğulları’nın hangi Oğuz boyundan geldiği bilinmemektedir. Tekeoğulları Tekeoğulları büyük ihtimalle Salur boyundan gelmektedir. İsfendiyaroğulları İsfendiyaroğulları Kayı boyuna mensuptur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Mindfulness Egzersizleri Nelerdir