Karaman neyi meşhur tatlı?
Lokur tatlısı Karaman’ın en meşhur tatlısı olarak kabul edilir. Karaman’da yapılan meşhur bir lezzettir. Tahin, un, şeker ve yoğurttan yapılan bir hamur tatlısıdır. Genellikle Hac ziyaretinden dönenlerin evlerinde yapılan ve misafirlerine ikram edilen bir lezzettir.
Karaman ilinin neyi meşhur?
Karaman’da halı dokumacılığı, dokumacılık (kilim, çuval bezi vb.), halıcılık, bakır işlemeciliği, marangozluk, mobilyacılık, testerecilik ve dikiş, nakış gibi geleneksel el sanatları yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür.
Karaman’ın yöresel yemekleri nelerdir?
İlde bulgur pilavı hemen hemen her gün ana yemek olarak tüketilmektedir. Özel günlerde şebit pilavı ve etli ekmek yapılmaktadır. Arabaşı çorbası, calla, gulan böreği, guymak, zülbiye, batırik, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdir.
Karamanda calla nerede yenir?
Her mahallede en az 7-8 tane et ve ekmek fırını bulunan Karaman’da fırıncılar hazırladıkları lezzetli pidelerin yanı sıra vatandaşlara fırıncılık hizmeti de veriyor. Günümüzde çoğunlukla odun ateşinde güveçte et ve sebzelerin pişirilmesiyle yapılan bir lezzet olan “calla” yapılıyor.
Karaman’ın neyi meşhur hediyelik?
Bu hediyelikler: Obruk peyniri, Ermenek helvası, el yapımı ahşap ürünler ve son olarak “Karaman Hatırası” yazısı bulunan ev dekorasyonları. Ülkemizde iyi bir üne sahip olan obruk peyniri, Karaman’dan döndüğünüzde sevdiklerinize alabileceğiniz bir hediyeliktir.
Karaman’ın neyi meşhur meyve?
Elma, Karaman’ın en önemli tarım ürünlerinden biridir. Karaman, iklim koşullarına bağlı olarak her yıl sıralama değişse de elma üretiminde ilk üç il arasında yer almaktadır. Ayrıca sertifikalı elma ağacı sayısında Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.
Karaman denince akla ne gelir?
Özetle görülmesi gereken tarihi yerler Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilisesi’dir.
Karaman hangi ilden ayrıldı?
1989 yılında İç Anadolu Bölgesi’nin kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karaman neden önemli?
Karaman, coğrafi konumu ve tarımsal ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle ülkemizin en önemli illerinden biridir. Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir.
Karamanın eski adı nedir?
Klasik dönemde şehrin adı LARENDE idi. 1256 yılında Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya ili sınırları içerisinde KARAMAN adını aldı.
Karaman’ın hangi hayvanı meşhurdur?
Van, Sivas, Denizli ve Ankara’dan hayatımıza giren canlılar… Adını Orta Anadolu’daki illerden biri olan Karaman’dan alan ve başlıca özelliği kuyruklarının büyüklüğü olan Karaman koyunları, Akkaraman ve Morkaraman olmak üzere iki türe ayrılıyor.
Karaman yaşamak için nasıl bir yer?
Karaman, alan olarak küçük bir şehir olduğundan, Türkiye’nin en uygun fiyatlı şehirlerinden biridir. Şehirde yaşam maliyeti büyük şehirlere kıyasla oldukça düşüktür. Bu nedenle, Karaman yaşamak için tercih edilen bir yerdir. Karaman, Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden biridir.
Karamanda ne ünlü?
Tarihi Ermenek Evleri’nin yanı sıra ilçede bulunan ve 13. yüzyılda inşa edilen Medrese Tol ve Ermenek Ulu Camii bölgenin en önemli yapıları arasındadır. Karaman seyahatiniz sırasında görebileceğiniz diğer önemli turistik yerler şunlardır: Karaman Kalesi, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası, Çeşmeli Kilise, Tartan Evi, Zeyve Pazarı…
Calla ne yemeği?
Calla (Karaman unu)27 Şubat 2017
Karaman mezesi nasıl yapılır?
Mıkla – Karaman Tuz ve karabiber ekleyip kaynadıktan sonra ocaktan alın. Sarımsaklar ezilip yoğurda eklenir ve yoğurt iyice karıştırılır. Sarımsaklı yoğurt büyük bir tabağa alınır. Haşlanmış yumurta ile servis edilir ve üzerine acı biber serpilir.
Karaman Ermenek neyi meşhur?
Ermenek deyince… Türkiye’nin başkenti, mavinin en güzel tonlarını görebileceğiniz muhteşem Ermenek Gölü, Turquaz Baraj Gölü, Karamanoğlu Dönemi Üniversitesi, Tol Medresesi ve Ulucami, Balkusan’da Karamanoğlu Mehmet Bey ve diğer beylerin türbeleri, efsane Ermenek Helvası, binbir çeşit endemik çeşitler.
Karaman ne yetişir?
Karaman, tahıl ve bakliyat üretiminde önemli bir konuma sahiptir. Bölgede buğday, arpa, mısır ve şeker pancarı gibi ürünler önemli miktarlarda yetiştirilmektedir.
Karaman hangi yöreye ait?
Karaman, Türkiye’nin bir ilidir. Orta Anadolu bölgesinde bulunan ilin merkezi Karaman şehridir. Nüfusu 254.919’dur (2020 sonu). İlin alanı 8’dir.
Karaman’ın özelliği nedir?
Karaman, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’ndeki Karaman ilinin merkezindeki şehirdir. Önemli bir ticari, kültürel ve sanat merkezidir. Karaman ve bölgesi M.Ö. 8000’den beri yerleşim yeridir; yeraltı şehirleri, mağaralar ve dini merkezler vardır.