Değerler eğitimi yaklaşımları nelerdir?
Literatüre bakıldığında öğretmenlerin en sık kullandıkları değer öğretimi yaklaşımları şunlardır: doğrudan değer öğretimi, değer açıklama yöntemi, değer analizi, ahlaki ikilem yöntemi, eylem öğrenme yaklaşımı, sosyal öğrenme ve örtük müfredat.
Değer telkini yaklaşımı nedir?
Değer önerileri: Bunlar, öğrencilerin toplumsal olarak kabul görmüş değerleri tartışmadan kabul etmeleri üzerine öğretmenin sunduğu sözlü önerilerdir.
Değerler eğitimi neyi amaçlar?
Değerler Eğitimi, okullarda eğitimi yeniden yapılandırmak için teşvik edilen, geliştirilen ve uygulanan bir projedir. Bu projenin amacı daha huzurlu, daha mutlu bir dünya ve toplum yaratmak ve bireyin ulusal, manevi ve evrensel değerlerinin farkında olan yüksek nitelikli insanlar yetiştirmektir.
Eylem öğrenme yaklaşımı nedir?
Eylem odaklı yaklaşım öğrencinin öğrenme stilleri, ihtiyaçları, edinilmesi gereken beceriler, araçlar ve materyallere odaklanırken, öğrenme bireysel çaba ve deneyimin sonucu olarak ortaya çıkan bir değişim olarak değerlendirilir. Vurgu öğrencilere öğrenme yollarını öğretmektir.
Öğrenme yaklaşımları nelerdir?
En önemli öğrenme kuramları ve yaklaşımları arasında davranışçılık, bilişselcilik, yapılandırmacılık, sosyal öğrenme kuramı, hümanizm, deneyimsel öğrenme ve durumsal öğrenme kuramı yer almaktadır.
Değerler eğitimi nedir önemini açıklayınız?
Değerler eğitimi yoluyla toplumsal hayatımızın temel yapısını şekillendirmek; insanımızın yardımlaşma, dürüstlük, sorumluluk, sevgi, saygı, hoşgörü, barış, özgüven vb. kazanımlara ulaşmasını sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalardır.
Değer temelli yaklaşım nedir?
Şirket için yüksek değere veya öneme sahip müşterilerle güvenilir ilişkiler kurmak ve sürdürülebilir, belirgin avantajlar yaratmak için stratejiler geliştirip uygulayarak hissedar getirilerini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan yönetim sürecidir.
Ahlaki Muhakeme yaklaşımı nedir?
Ahlaki olarak akıl yürütme yeteneği, bir kişinin doğruyu yanlıştan ayırt etme ve değerleri içselleştirme yeteneği gibi davranışları içerir. Empati, bir kişinin başka biriyle aynı veya benzer duyguları deneyimlemesidir.
Ahlaki ikilem yaklaşımı nedir?
Ahlaki ikilemin tanımı, bir kişinin ahlaki ilkelerinin, değerlerinin ve kişisel felsefesinin özünü göz önünde bulundurarak doğru ve yanlış arasında sıkıştığı bir durumdur. Bir kişinin verdiği karar, onlarda sıkıntı, suçluluk, rahatlama veya değerlerini sorgulama hissine neden olabilir.
Değerler eğitimi nerede başlar?
Değerler eğitimi ailede başlar ve sosyal çevre ve eğitim kurumları tarafından şekillendirildikçe daha da gelişir. Okul öncesi yaşta değerler eğitimi, çocuğun değerleri içselleştirmesi ve bunları yaşamına ve davranışına yansıtma yeteneği üzerinde belirleyici bir etkiye sahiptir.
12 evrensel değer nedir?
“Değerlerimizi dünyayla paylaşalım” başlıklı projede 12 evrensel değer üzerinde duruldu. ▶ Bu değerler; mutluluk, dürüstlük, alçakgönüllülük, işbirliği, özgürlük, sevgi, barış, saygı, sorumluluk, sadelik, hoşgörü ve birliktir.
Değerler eğitimi kimin görevi?
Değerler Eğitimi Okul/kurum kurulu: Müdür veya sorumlu müdür yardımcısının başkanlığında, süpervizörler, her yaş grubundan bir sınıf danışmanı, veli konseyinden bir kişi ve bir öğrenci temsilcisinden oluşan komisyonu tanımlar. Madde 5 1.
Değer yaklaşımı nedir?
Değer Açıklama Yaklaşımı Doğrudan yaklaşımların aksine bu yaklaşım, bireyin başkalarının telkinlerine göre değil, alternatifleri ve bunların olası sonuçlarını inceledikten sonra neye değer verip neye değer vermediğine özgürce karar vermesini önemli görmektedir.
Aktif öğrenme yaklaşımı nedir?
Aktif öğrenme (etkileşimli, aktif, deneysel) yaparak ve deneyimleyerek öğrenme anlamına gelir. Aktif öğrenme, öğrenenlerin sadece izleyip dinlemediği, aynı zamanda sürece aktif olarak katıldığı, bağımsız hareket ettiği ve araştırma yaptığı anlamına gelir.
Etkin öğrenme hangi yaklaşım?
6- AKTİF ÖĞRENME, öğrencinin eylemleri ve deneyimleri yoluyla öğrenmeye dayanır. Bu amaçla öğrenci merkezli bir eğitim ortamı düzenlenmeli ve öğrenci, yaşamını ve deneyimlerini öğrenmek ve yeni deneyimler kazanmak için kullanabilmelidir.
Farklı eğitim yaklaşımları nelerdir?
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları, açık eğitim, Bank Street (gelişimsel etkileşim), çocuktan çocuğa yaklaşım, head start, yüksek kapsam ve proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Birlikte öğretim yaklaşımları nelerdir?
Ortak öğretim yaklaşımı ayrımcılık yapmayan bir bakış açısına dayanmaktadır. Özel eğitim öğretmenlerinin genel eğitim ortamlarında deneyim kazanmalarına olanak tanıyan bu yaklaşım, özel gereksinimli öğrenciler için oluşturulan bireysel eğitim planlarının hedeflerine ulaşmada oldukça etkilidir.
Değerler eğitimi konuları neler?
Değerler eğitiminin temel temaları üzerine kurulması gereken konular arasında Anayasa, temel yasalar, ulusal güvenlik eğitimi, uyuşturucuyla mücadele eğitimi, cinsellik eğitimi, medya ve bilgi okuryazarlığı eğitimi, sürdürülebilir kalkınma için eğitim ve insan hakları eğitimi yer almaktadır.
Ahlaki Muhakeme yaklaşımı nedir?
Ahlaki olarak akıl yürütme yeteneği, bir kişinin doğruyu yanlıştan ayırt etme ve değerleri içselleştirme yeteneği gibi davranışları içerir. Empati, bir kişinin başka biriyle aynı veya benzer duyguları deneyimlemesidir.